Watervallen fotograferen

Ik reis al jaren door Europa op zoek naar watervallen. In het begin besteedde ik niet veel aandacht aan mijn fotografie, ik wilde alleen een indruk geven van hoe een bepaalde waterval eruit ziet. Enige probleem is dat het erg moeilijk is om een gevoel over te brengen naar een foto. Watervallen kunnen zeer indrukwekkend zijn vanwege de kracht van het water naar beneden vallen. Maar hoe leg je dit vast?

Bevries beweging – waterdruppels

TvinnefossenMijn eerste advies is om te werken met een snelle sluitertijd (belichtingstijd). Bij het vastleggen van de kracht van water moet je werken met een snelle sluitertijd: 1/500 sec of misschien zelfs sneller, 1/1000 sec. Let op: het hangt ook af van de lichtomstandigheden als u zeer snelle sluitertijden gebruiken. Zo niet, wijzig dan de ISO-waarde in 400 of 800.

Gebruik bij het gebruik van een SLR of compactcamera de S (Tv) modus om de sluitertijd aan te passen. Als u foto’s wilt maken met een mobiele telefoon, is er meestal een prof (Siemens) optie waarbij u de sluitertijd en de ISO-waarde aanpast. 

Standpunt

Svouyfossen, SvoufalletVoordat je naar een waterval doen wat bureau onderzoek. Bestudeer andere foto’s en bepaal wat het beste standpunt is voor een mooie foto. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om het perfecte standpunt op locatie te bepalen. En bespaart veel tijd als je direct weet waar te gaan en wat mogelijk is. Het overkwam me meerdere malen dat ik aan de verkeerde kant van de canyon stond…U Google Maps of een Open Source-kaart gebruiken om erachter te komen waar een pad is en wat mogelijk is.
Neem de informatie mee en gebruik deze. Ik vergeet vaak om te controleren wat ik in gedachten had.

Diepte en hoogte

Skjervsfossen/Skjervefossen, Spildo-Moo, HordalandBij het maken van foto’s van een waterval, zonder het plaatsen van bekende objecten voor de waterval, kun je niet zien hoe hoog en groot een waterval is. Het is een kunst om de juiste uitstraling te tonen. Ik heb foto’s van watervallen die enorm zijn, maar waar het beeld niet laten zien hoe hoog het is.

Plaats een persoon voor de waterval met een opvallende gekleurde kleding. Wanneer er contrast is, ziet u het effect beter. Gebruik kleuren zoals rood en geel.

Een andere manier om de kracht te tonen is met behulp van een telelens (200 mm): plaats iemand in de lijn van het water (val), ergens in de buurt van de waterval, en het beeld wordt zeer dynamisch.

Artistieke foto’s

Langzame sluitersnelheidVeel foto’s zoals foto’s van watervallen met een langzame sluitertijd (lange belichtingstijd). De effecten die je krijgt is een zachte onscherpte van het water. Je zult de kracht van de waterval niet meer zien, maar het kan er erg mooi uitzien.

Gebruik bij het gebruik van een SLR of compactcamera de S (Tv) modus om de sluitertijd aan te passen. Hoe langer de belichting, hoe meer effect je krijgt. U gebruik maken van het starten van 1 / 2 sec en de try 1 of s sec. Met deze sluitertijden moet je een statief gebruiken. Een andere optie is het gebruik van een steen met een handdoek onder de camera.

Als u foto’s wilt maken met een mobiele telefoon, is er meestal een prof (Siemens) optie waarbij u de sluitertijd aanpast. Gebruik een selfiestick om je mobiele telefoon te stabiliseren.