Watervallen in Europa


Europees Watervallen logo defOver watervallen in Europa en deze website


Iedereen houdt van watervallen. Ik krijg vaak de vraag waarom ik verslaafd ben aan watervallen. Ze begrijpen niet waarom ik zo geobsedeerd ben. Het antwoord is eenvoudig: ik ben me bewust van de schoonheid, de kracht of de magie van watervallen in het algemeen. Als er een waterval in de buurt van iemands vakantie locatie is, zullen ze zeker deze waterval bezoeken. Iedereen houdt van watervallen. Het is niet alleen de waterval die mensen aantrekken, maar watervallen zijn over het algemeen gelegen in een prachtig landschap. Wat mensen zeker leuk zullen vinden.

Latefossen (Låtefossen), Skare, HordalandLitlverivassforsen (Vaerivassfossen)Cascata delle Marmore, TerniCascade d'Ars

Omdat ik mensen net zo enthousiast wil maken als ik, heb ik deze website gemaakt. Voor mij is er maar één doel: mensen reisinformatie geven zodat het makkelijker en leuker is om een (bepaalde) waterval te bezoeken.

Ik begon met een website met alle watervallen in de wereld, maar al in het begin realiseerde ik me dat was te veel. Trouwens, er zijn zoveel prachtige watervallen in Europa dat ik mijn focus heb veranderd.

Toch is het bijna onmogelijk om alle watervallen in Europa alleen te bezoeken. Ik vraag mensen om informatie of foto’s te delen van watervallen die ik nog steeds niet heb bezocht. Iedereen kan mij een bericht sturen met vragen, informatie of foto’s via mijn contactformulier.

Mijn eerste bezoek aan een waterval dat ik me bewust ben van was de Rheinfall in Schaffhausen in Zwitserland. Ik was 7 of 8 jaar oud ( mijn verjaardag is in de vakantieperiode) en er zijn twee dingen die ik me kan herinneren: de ongelooflijke kracht van het water en de vele forel zwemmen onder een voetgangersbrug. Ik denk dat dit het eerste moment was dat ik een beetje besmet raakte met het waterval virus.

Het moment dat ik echt enthousiast werd was na mijn bezoek aan Noorwegen, 15 jaar geleden. Het landschap was zo prachtig en op elke hoek was het een oh en een ah. Noorwegen is beroemd vanwege de watervallen en er zijn er veel. Sommigen van hen zijn echt krachtig en watervallen in Noorwegen behoren tot de hoogste watervallen in de wereld. Misschien is dat de reden dat ik meer dan 200 watervallen ( misschien zelfs meer???) in Noorwegen bezocht.

Vanaf dat jaar bezocht ik verschillende andere landen jagen watervallen met IJsland als een absoluut hoogtepunt. Maar er zijn ook geweldige watervallen in de andere landen die ik bezocht zoals: Italië, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Slovenië, Zweden, Duitsland en Kroatië.

Er zijn ongeveer 2.000 watervallen opgenomen in mijn database met veel (Youtube) video’s en meer dan 3.000 foto’s van watervallen in Europa!!!! De meesten van hen genomen in Noorwegen.

Elk land heeft een pagina met algemene informatie, een lijst met alle watervallen in dat land in alfabetische volgorde (maar u uw voorkeur veranderen), een google-kaart met alle watervallen in dat land en een aantal lijsten met de hoogste waterval, de meest krachtige waterval en de mooiste waterval. Als u alle watervallen in Europa in een lijst wilt zien, is dat ook mogelijk. Kies in het menu voor “alle watervallen”.

Ik hoop dat je geniet van mijn website en plaats een bericht of commentaar op een van mijn berichten (watervallen).


Europees Watervallen logo defAlternatieve Corona vakantie in Duitsland & Oostenrijk

Juli/augustus 2020, door Olaf Helwig


Dit jaar geen chique vakantie maar een vakantie van twee weken naar Beieren en de regio Salzburg, om precies te zijn de Halstattersee. We besloten om te beginnen bij Kempten in Beieren, een perfecte uitvalsbasis (en mooie stad) voor het verkennen van de regio.

Er zijn verschillende mooie watervallen in dit deel van Duitsland, vooral rond Oberstdorf. De eerste dag huurden we elektrische fietsen om naar het Oytal en het Gerstrubental te gaan, beide met enkele watervallen. Ik vond de Hölltobel wasserfal en de Stuibenfall de meest mooie watervallen van beide dalen.

Normaal gesproken is het een vrij lange wandeling naar het einde van de Gerstrubental en dan naar de Oytal, maar met een elektrische fiets lijkt het leven plotseling veel gemakkelijker.

De volgende dag wilde ik met mijn familie naar het mooie kasteel “Neuschwanstein” , met een mooie kloof (mooie wandeling), een enorme hangbrug en alsof dit niet genoeg is ook nog een prachtige waterval, de Pöllatfall. Erg leuk voor een dagtrip en op de terugweg (een aanrader) een bezoek aan de historische stad Füssen!

Onze reis ging hierna naar Oostenrijk, naar Hallstatt, bekend om zijn mooie uitzichten, maar het is ook een paradijs voor waterval liefhebbers. In Hallstatt zelf ziet je al een mooie waterval op de berghelling, de Mühlbach wasserfall.

Nog indrukwekkender, en vrij onbekend, zijn de zes watervallen in het Echerntal in Hallstatt. Ik weet echt niet waarom zo weinig mensen deze watervallen bezoeken. Dit was namelijk het hoogtepunt van mijn vakantie.
Eerst werd ik getrakteerd op een hoge waterval met een respectabel volume, de Schleierfall. Iets verder komen drie watervallen op een gegeven moment bij elkaar, zo indrukwekkend. Een van de watervallen was de zo ongelooflijk krachtige Waldbachstrub wasserfall. Een “must to see”.

Mühlbach wasserfallWaldbachstrub wasserfallDürrenbach wasserfall (Felsentor)Schleierfall (Hallstatt)


Daarna ging ik verder langs de Gletsjertuin met een nog krachtigere waterval, de Dürrenbach wasserfall. En tenslotte bij de brug boven de Waldbachstrub wasserfall was er nog een immense krachtige waterval die ik de bovenste Waldbachstrub wasserfall noemde.

Ik bezocht heel veel watervallen in Oostenrijk, sommige mooi, sommige teleurstellend, maar er is een kloof met een prachtige waterval die je niet mag missen, de Liechtensteinklamm wasserfall.  Met een verticale val van 50 meter erg indrukwekken. De kloof zelf is een van de mooiste valleien in Oostenrijk en de wandeling is gemakkelijk en aangenaam.

Ik vergat bijna te vermelden dat één van de meest fotogenieke watervallen, de Gollinger wasserfall, niet ver van Salzburg verwijdert is. Deze waterval is zo mooi. Je wordt eerste getrakteerd op een mooie krachtige waterval (de onderste waterval) en een grotere waterval meer bergop. Kijk gewoon naar de foto’s om te zien of ik gelijk heb.

Liechtensteinklamm wasserfallLiechtensteinklamm wasserfallGollinger wasserfallGollinger wasserfall


Ik heb al besloten dat Oostenrijk een goede optie voor een zomervakantie volgend jaar is….


Europees Watervallen logo defOp zoek naar winter watervallen in Duitsland & Oostenrijk

Februari 2020, door Olaf Helwig


Omdat ik niet mocht skiën, vanwege een schouderblessure, ging ik maar op zoek naar watervallen. We waren op een familie skivakantie in Garmisch Partenkirchen (Beieren-Duitsland) en ik besloot om een aantal watervallen en kloven in de directe nabijheid te bezoeken. Helaas werd ik ziek en na drie dagen toen ik herstelde moest ik mijn plannen veranderen. Ik bezocht slechts twee watervallen maar tot mijn verbazing was er meer water in de rivieren dan ik had verwacht. Ik bezocht twee watervallen:
– Häselgehr wasserfall (Oostenrijk)
– Kuhflucht Wasserfälle (Duitsland)

Beide watervallen liggen in de buurt van Garmisch Partenkirchen en zijn gemakkelijk te bereiken. De eerste waterval die ik bezocht, voor een serieuze sneeuwdouche, was de Häselgehr wasserfall. Na 20 minuten bereikte ik de parkeerplaats dicht bij de waterval. Vanaf de parkeerplaats is het 5 minuten lopen naar de voet van de Häselgehr wasserfall. Een zeer mooie waterval met verschillende mooie uitkijkpunten. In de zomer u zwemmen in het zwembad voor de waterval. Het is ook een perfecte waterval om met kinderen te bezoeken. Ze zullen genieten van het zwembad en de omgeving.
Lees meer over: Häselgehr wasserfall

De tweede waterval die ik bezocht was dichter bij Garmisch Partenkirchen, bij Farchant, op 10-15 minuten rijden. De Kuhflucht Wasserfälle wordt soms genoemd als de hoogste waterval in Duitsland, maar er zijn hogere watervallen. Toch was ik verrast door de hoeveelheid water die langs de watervallen. Ik verwachtte minder in de winter. Naast dat er waar ongeveer zeven watervallen te bewonderen.

Vanaf de parkeerplaats in Farchant ( er zijn borden) is het een 10 minuten lopen tot u de eerste kleine waterval in de rivier zien. Vanaf dat jaar zijn er verschillende andere kleine waterval tot u de brug bereikt. Vanaf hier zie je de grotere druppels. U een beetje verder voor een fantastisch uitkijkpunt lopen. Ik ging niet verder naar de bron van de Kuhflucht Wasserfälle, maar deze daling is ook erg mooi. Een waterval de moeite waard om te bezoeken!
Lees meer over: Kuhflucht Wasserfälle


Europees Watervallen logo defOp zoek naar watervallen in Noord Spanje

Juli 2019, door Olaf Helwig


Spanje staat niet echt bekend om zijn watervallen, maar bleek een prachtige locatie te zijn. De watervallen in Spanje die ik heb ontdekt is, denk ik, slechts 70% van de watervallen in Spanje. We besloten om in de zomer van 2019 naar Noord-Spanje te gaan, te beginnen bij Rialp / Sort in de Pyreneeën.

Een prachtig landschap met veel actieve sporten zoals raften en canyoning (beide gedaan). Maar er zijn ook enkele leuke watervallen in de buurt. Cascada de Gerber was een bezoek de moeite waard en is de hoogste waterval in het directe gebied.

Na drie dagen gingen we westwaarts richting Benasque, opnieuw een prachtig gebied met veel watervallen. Ik denk dat het hoogtepunt was een bezoek aan de vallei van de drie watervallen ( les tres cascadas) met Cascada d’Ardonés als de mooiste waterval.

De dag eindigt in Torla waar de volgende dag het hoogtepunt van onze vakantie zal volgen: een wandeling (van 6 uur) in “Parque Nacional De Ordesa Y Monte Perdido”. De Arazas rivier is vol met watervallen van de buitenste categorie, te veel om ze allemaal op te sommen. Maar de wandeling naar de grootste waterval Cascada de la Cola de Caballo (110 meter) leidt langs:
Cascada de Arripas> Cascada del Estrecho / Cascada de la Cueva> Cascada Gradas de Soaso en een aantal kleine watervallen.

Cascada de Gerber

Cascada de Ardonés (Las tres Cascadas)Cascada del Estrecho - Cascada de la CuevaCascada de la Cola de Caballo


Deze wandeling is paradijs voor mij. Omdat het onze familie vakantie was kon ik niet alle watervallen in de regio bezoeken. Helaas, de reis ging vervolgens door naar Burgos waar richting Bilbao zijn er ook een aantal grote watervallen. Tenminste als er water in zat. De bekendste is Salto del Nervion. Hoewel de wandeling niet een straf ( super prachtig uitzicht), met water in de waterval was mijn vakantie moet perfect zijn geweest. De herfst of de lente kan een betere periode zijn geweest.

Tot slot ging onze reis naar Oviedo en de bergketen Picos de Europa. Veel kleine watervallen in de rivieren, maar bij Covadonga vond ik een 10 meter hoge waterval in de buurt van de Basilic… zonder naam. Ik noemde het Cascada de Covadonga.

Na 3 weken was onze vakantie voorbij, veel geluk met het weer, maar ik had graag een beetje meer watervallen gezien. De conclusie is dat Spanje inderdaad een land is met uitzonderlijk mooie watervallen.


Europees Watervallen logo defWatervallen in de noordelijke delen van Noorwegen

Augustus 2018, door Olaf Helwig


Noorwegen is mijn favoriete land met betrekking tot watervallen. Alleen was ik nog nooit zo noordelijker geweest dan Trondheim. Vanuit het zuiden (waar de veerboot van het vasteland van Europa aankomt) is het een lange rit, dus besloten we om een vliegtuig naar Trondheim te nemen en vervolgens met de auto naar Tromsø te reizen. Een lange rit die voornamelijk langs weg E6 leidt.

Al in de buurt van Trondheim zijn er een flink aantal prachtige watervallen te zien, te beginnen bij Storfossen, in de buurt van trondheim luchthaven. Een prachtige waterval met nog meer kleine watervallen stroomafwaarts. Een mooi begin van onze waterval reis. Door een gebrek aan tijd moeten we de Sisselfossen (iets meer naar het noorden) overslaan. Dat is het nadeel als je van tevoren accommodaties boekt.

De volgende dag reden we langs de Formofossen (zeer fotogeniek) en maakten een kleine omweg naar de Grongstadfossen en Skrøyvstadfossen. Leuk om te zien, maar ik wist dat het hoogtepunt van onze reis nog moet komen.

Litlverivassforsen (Vaerivassfossen)

Gorzifossen bij GorsebruaDissaltakfossen - ReisadalenMollisfossen - Reisadalen


De reis gaat verder naar Laksforsen en naar Svartisen Nationaal park met het prachtige Bredekfossen. Wees je bewust van de grote afstanden die we rijden, maar altijd met een mooi landschap.
Tijdens onze wandeling naar Bredekfossen regent het een beetje, maar we zijn voorbereid. Foto’s worden een beetje minder mooi dan ik had gehoopt …

Gelukkig werd dit verzonnen toen ging voor een wandeling naar Værivassfossen (Litlverivassforsen) in Rago Nasjonalpark. Zeker een wandeling die tot mijn top 5 mooiste wandelingen ooit behoort!!! Een moeilijke wandeling wel.

Hierna zullen er lange tijd geen indrukwekkende watervallen meer zijn, totdat we veel meer naar het noorden reden richting Zweden op de E8. Even verderop ligt de prachtige Rovijokfossen. Je ziet het niet liggen langs de E8, maar het is er echt. Vergeet niet te stoppen.

We reden terug naar Skibotn en gingen naar de Kafjorddalen waar er een unieke waterval ligt waar je Bungee jump (in het weekend), genaamd Gorzifossen. Als je op de brug over de canyon staat, kijk je 120 meter naar beneden, een onthutsend gezicht. Erg leuk en helaas waren we er niet in het weekend….

Het laatste hoogtepunt van onze 10-daagse reis is een boottocht op de Reisaelva in Reisa Nasjonalpark. ERG duur, maar ook erg mooi met de fotogenieke Dissaltakfossen en de gigantische hoge en krachtige Mollisfossen als hoogtepunt. Misschien wel de mooiste waterval van Noorwegen.

Ik ben niet 100 % zeker of het de reis waard was en ik heb het over de exorbitant hoge prijs die aan deze reis gehecht was. De boottocht alleen al kost 110 euro per persoon en de auto geleverd op een andere locatie 600 euro. Accommodaties lijken ook duurder dan in het zuiden van Noorwegen en naar mijn mening was alles veel duurder dan in het zuiden.

Ik heb mooie foto’s genomen en veel nuttige reisinformatie verzameld


Europees Watervallen logo defMooiste watervallen in Noorwegen

November 2017, door Olaf Helwig


Al meer dan een jaar ben ik op een zoektocht, op zoek naar de mooiste watervallen in Noorwegen. Ik ben zelfs begonnen met het schrijven van een boek over de mooiste watervallen in Noorwegen. Maar Noorwegen is een groot land met meer dan 350 watervallen, althans dat is wat ik heb vermeld in mijn database.

Mijn eerste bezoek aan Noorwegen, jagen watervallen , was in 2003. Sinds 2016 ben ik meerdere keren naar Noorwegen geweest met één doel, om informatie te verzamelen voor mijn boek.

Mijn laatste reis was in de zomer van 2017 toen ik twee weken in het midden-zuiden van Noorwegen was, te beginnen in de Hemsedal en vervolgens mijn weg naar het noorden te werken, met betrekking tot Noorwegen van oost naar west. Dit resulteerde in 2.500 foto’s en ongeveer 30 nieuwe watervallen die ik niet eerder heb bezocht. Het is gek, ik weet het, hoe iemand op de een of andere manier, zo besmet met het watervalvirus.

Ik wil mijn informatie en foto’s delen, zodat mensen net zoveel van watervallen kunnen genieten als ik. In de twee weken tijd was ik in Noorwegen waren er verschillende hoogtepunten. De eerste, op de eerste dag, was Rjukandefossen. Dit is een relatief kleine waterval maar oh zo fotogeniek. Het is bijna onmogelijk om een duidelijk beeld te maken. Alles past bij het maken van foto’s van Rjukandefossen.

Hjellefossen HjellefossenAvdalsfossen (Avdalsfossen)VettisfossenHøljafossen Høljafossen


Ik probeer het kort te houden, maar er is te veel te vertellen. De tweede dag was ik op weg naar de Utladalen in de buurt van Øvre Årdal. Dit is de hemel voor waterval liefhebbers en naar mijn mening een van de mooiste wandelingen die ik ooit heb gemaakt. Op de

parkeerplaats wordt u overweldigd door een extreem krachtige waterval genaamd Hjellefossen. Twintig minuten verder in de Utladalen u genieten van een andere prachtige en krachtige waterval, Avdalsfossen. Een beetje verder in de rivier de Utla is er een kleine maar oh zo mooie waterval, Høljafossen met smaragdgroene kleuren. Daarna wacht het op het hoogtepunt van de wandeling, de verbazingwekkende Vettisfossen, die met grote kracht meer dan 275 meter naar beneden valt (een van de grootste single drop waterval in Noorwegen).

Ik probeerde te beslissen wat het volgende hoogtepunt was, maar elke dag was een hoogtepunt. Ik hou van de regio rond de een van de grootste gletsjers in Europa, Jostedalsbreen, heel veel. Een gletsjer is altijd goed voor veel watervallen. Ik hou echt van de Oldedalen vanwege het uitzicht, Volefossen voor een gletsjer en aan het einde van de vallei de verbazingwekkende Briksdalsbreen met een van de meest gefotografeerde waterval in Noorwegen, Kleivafossen.

Volefossen-OldevatnetBrikdalbreen bij MelkevollfossenVolefossen VolefossenKleivafossen Kleivafossen
Van daaruit ging ik verder naar het noorden en bezocht de Geirangerfjord voor de vijfde keer. Dit is zeker een plek waar ik wil wonen. Naast het is een prachtige fjord en er zijn zo veel watervallen is ook de ontspannen sfeer u adem dat ik zo veel. Mensen vissen en eten hun vis voor diner, hoe perfect kan het zijn. Helaas heb ik niet gebracht vissen tod met mij.

Wist u dat Google bijhoudt (met de meeste mensen) waar je bent geweest elke dag van het jaar. U deze functie uitschakelen op uw mobiele telefoon, maar ik vind het leuk. Ik kan zelfs zien waar ik jaren geleden was, voor het geval je het vergeten bent. Het heet Google Tijdlijn. Het is niet altijd accuraat, maar de meeste van de tijd krijg je een goed idee van waar je bent geweest en wat je hebt gedaan.


Europees Watervallen logo defWatervallen van Finland

Juni 2017, door Jussi Laine


Heb je ooit gehoord over de watervallen van Finland?Zo niet, dan ben je niet de eerste.

Fjellun PutousEigenlijk zijn de meeste Finse watervallen buiten het publiek gebleven
tot voor kort. Zeldzame mensen, zelfs onder de Finnen, hebben de
watervallen van dit (min of meer vlakke) noordelijke land dat 100 viert
jaren van onafhankelijkheid dit jaar.

Het kan dan als een verrassing voor u komen dat er een aantal spectaculaire en zelfs prachtige watervallen in Finland. Er gaat niets boven Niagara Falls, of zelfs Mollisfossen, maar mooi op hun eigen. Sommigen van hen zijn groter, sommige kleiner, maar ze zijn allemaal verfrissende en unieke natuur bezienswaardigheden. We moeten alleen weten, waar we ze kunnen vinden!

Komulankongas (Komulankongas)Eigenlijk is het nu gemakkelijk, want er is een relatief nieuwe website beschikbaar,
*Suomen Vesiputoukset* (“Watervallen van Finland”). De site biedt u honderden foto’s, tientallen video’s en veel informatie over de
Finse watervallen, inclusief hun fysieke gegevens, toegankelijkheid en rij-instructies.

Dus, waarom niet een vakantie reis naar Finland deze zomer, om een aantal van onze mooiste schatten van stromend water? Naast watervallen zijn er ruige bossen, duizenden meren en prachtige fells in ons land.Kom gewoon langs.

Jussi Laine, oprichter van “Watervallen van Finland”
www.suomenvesiputoukset.fi/en
Twitter: @vesiputoukset


Europees Watervallen logo defHet verkennen van de watervallen van IJsland

April 2017, door David Britnell


Ik bracht 5 dagen in IJsland door mijzelf omzeilde de Ring Road, samen met enkele omwegen, en was in staat om te zien een aantal ongelooflijke watervallen. Hieronder zijn mijn favoriete watervallen die ik kon bezoeken, enkele tips over het bereiken van hen, en tips over hoe het beste om watervallen te fotograferen. Ik heb dagelijks vlogs gemaakt die je hier bekijken.

Seljalandsfoss, IJsland

Seljalandsfoss

Ik arriveerde bij Seljalandsfoss net voor zonsopgang die geweldige timing voor twee redenen bij een waterval als deze schieten is. Voor een had ik de plaats bijna volledig voor mezelf, waardoor het heel gemakkelijk om goede brede shots zonder drukte. Ten tweede betekende het dat het licht was niet te hard maken voor mooiere foto’s.

Skogafoss, IJsland

Skógafoss (Skógafoss)

Ik was zeer gelukkig met de timing van mijn aankomst hier, het licht was precies goed te creëren enkele ongelooflijke regenbogen in de spray vanuit de waterval. Een van mijn grootste tips voor het fotograferen van een populaire locatie is het vinden van een andere hoek om van te schieten.

GGodafoss (Godafoss)oðafoss Goðafoss

Net na zonsopgang reed ik om een hoek, zag deze waterval, en wist dat ik moest stoppen.Iets wat ik aanraden voor het fotograferen van watervallen is goed polariserend en ND filters.

Dynjandifoss, IJsland

Dynjandifoss (Dynjandifoss)

Ik kwam deze waterval net als de zon onder ging en besloten om de nacht door te brengen. Dit is een geweldige optie als je tijd hebt als het u toelaat om het te schieten tijdens zonsondergang en zonsopgang.

Kirkufjellsfoss, IJsland

Kirkjufellsfoss

Dit is een van de meest populaire watervallen van IJsland en voor een goede reden, het is absoluut mooi en de naburige Kirkjufell Mounain is prachtig. Ik had gepland een shoot hier met Kyle en Kelly die op hun huwelijksreis waren en we hadden een geweldige tijd om een aantal prachtige en unieke foto’s. Parkeren is erg moeilijk hier dus ik zou voldoende tijd voor een bezoek aanraden.

Bruarfoss, IJsland

Brúarfoss

Dit was zeker de meest moeilijk te vinden, maar de moeite waard. De kleur was prachtig en omdat het zo afgelegen was waren er geen crowds.in
stagram.com/djbritnell
www.djbritnell.com
www.britnellphotography.com


Europees Watervallen logo defZullen gletsjerwatervallen verdwijnen?

November 2016, door Olaf Helwig


Krimmler wasserfälle

Er wordt veel onderzoek gedaan wat het effect van de opwarming van de aarde is op gletsjers. De hoeveelheid broeikasgassen (kooldioxide is er een van) groeit snel. De gemiddelde wereldwijde temperatuur is de afgelopen eeuw gestegen tussen 0,4 en 0,8 °C.

Plaatsen waar de gevolgen van de opwarming van de aarde duidelijk zichtbaar is, zijn op de poolijskap en gletsjers. Vooral gletsjers in Oostenrijk smelten snel.

Veel watervallen (de beste) worden gevoed door smeltend ijs van gletsjers in de zomermaanden. Maar voor hoe lang?

In 2015 was ik in Oostenrijk en de temperatuur lag wekenlang boven de 30C. Ik was al bezorgd over het snel smelten van gletsjers, maar 2015 was een zeer slecht jaar.

Een hogere CO2-uitstoot en de opwarming van de aarde heeft dramatische gevolgen.Na wat onderzoek ontdekte ik het volgende:
De regenval in Oostenrijk was de afgelopen twee jaar ongeveer 40% lager dan voorgaande jaren en in de zomer was er een enorme stijging van de temperaturen. Met deze twee feiten kun je concluderen dat dit niet goed is voor het bestaan van gletsjers.

Een van de beroemdste watervallen in Europa wordt geleverd door een kleine gletsjer, de Krimmler Kees. De Krimmler Wasserfälle is een van de mooiste en krachtigste watervallen in Oostenrijk en ik geniet er elke keer van (vijf keer tot nu toe) bezocht ik de watervallen. De enige vraag is voor hoe lang?

Op korte termijn maak ik me niet te veel zorgen, maar de kracht van de Krimmler Wasserfälle zal in een paar decennia in een hoge temperatuur afnemen. Dat is ook de reden waarom ik post deze foto van de Krimmler Wasserfälle, genieten van de waterval nu is het nog mogelijk.

Als je niet reageert of iets wilt toevoegen aan dit artikel stuur me dan een e-mail op de contactpagina.


Europees Watervallen logo defPrachtige waterval route Noorwegen

Juli/augustus 2016, door Olaf Helwig


Als je niet veel tijd hebt, maar je wilt verschillende zeer mooie watervallen zien, dan is weg r13 in Noorwegen zonder twijfel de beste weg die je nemen. Het hangt af van hoeveel tijd je hebt en als je wilt wandelen wat ik zou moeten aanbevelen.

Voor mensen die niet veel tijd willen doorbrengen met stevige wandelingen maar graag rijden: begin bij de Langfoss (bij Etne), op weg E134. Vanaf hier rijden oostwaarts naar Skare en vervolgens naar het noorden naar Odda op de Voringfossen (weg 7) als eindpunt.

Op deze route van 123 kilometer rijd je langs minstens acht watervallen die in mijn top 20-mooiste watervallen van Noorwegen staan:
Langfoss>Skare>Espelandsfossen & Låtefossen>Vidfossen>Strandsfoss & Tjørnadalsfossen (10 min walk)>Odda>Ædnafossen>Skrikjofossen>Vøringsfossen.

Er zijn een aantal alternatieve zijwegen die u nemen om meer watervallen te bezoeken:

  1. In Odda rijden in de Jordalen en bezoek de Buarfossen aan het einde van de vallei (+ 10 km)
  2. In Odda rijden naar Sundal (Tol in de Folgefonnatunnel) en de prachtige Furebergfossen (+50 km)
  3. In Kinsarvik rijden naar de Tveitafossen (+ 8 km) en voor wandelaars, drie extreem krachtige watervallen in de Husedalen (5-6 uur RT)
  4. In Eidfjord aandrijving aan Skytjedalsfossen in Simadalen (+ 28 km)
  5. In Ovre Eidfjord naar de Vedalsfossen & Beraskødalfossen (+ 12 km) en wandelaars kunnen de wandeling maken naar de Valursfossen (2,5 uur RT)

Ik denk niet dat er een gebied of een weg met zo’n hoge dichtheid van watervallen.


Europees Watervallen logo defVettisfossen, de mooiste waterval van Noorwegen

Juni 2016, door Olaf Helwig


Vettisfossen, mooiste waterval van NoorwegenIk schrijf/maak een boek over de mooiste watervallen in Noorwegen, maar ik wil mijn boek maken met suggesties van lezers.Ik denk dat het beter is om mensen te laten beslissen welke watervallen favoriet zijn, in plaats van een persoonlijke mening.

Na een onderzoek (poll) in de maanden april en mei 2016, onder reizigers en inwoners van Noorwegen, 20% van de mensen beoordeeld de Vettisfossen als de mooiste waterval in Noorwegen. Dat is 6% meer dan de nummer twee “mooiste waterval in Noorwegen, de Avdalsfossen. Beide watervallen bevinden zich in de Utladalen in de buurt van de stad Øvre Ardal (Sogn og Fjordane).
Voor meer informatie of statistieken over de poll “mooiste watervallen in Noorwegen”, neem dan contact met mij op de contactpagina.


Europees Watervallen logo defVernieuwde website “Europese watervallen”

Maart 2016, door Olaf Helwig


Steindalsfossen NoorwegenHet duurde een tijdje, maar na verschillende tegenslagen het maken van een nieuw ontwerp voor mijn “Europese watervallen”, zijn we erin geslaagd om een nieuwe website met meer functies en die transparanter is te maken. Watervallen zijn nu gemakkelijker te vinden via een zoekvak op elke pagina en in de zijbalk u direct een land selecteren. Verder kunnen watervallen ook per regio (van een land) worden geselecteerd en wordt de vermelding op een pagina verbeterd.

Binnenkort zullen meer pagina’s worden toegevoegd, zoals fotopagina’s per land, algemene informatie over watervallen per land, top 10 lijsten van hoogste watervallen in een land, de mooiste watervallen in een land en de meest krachtige watervallen in een land.

Alle informatie die ik geef heeft de spanning om mensen te inspireren en praktische informatie te geven zoals; welke waterval is mooi, waar is een prachtige waterval, hoe je naar een waterval, hoe lang een wandeling duurt en is het gemakkelijk om een waterval met kinderen te bezoeken. Ik zal ook tips geven wanneer de beste tijd is om watervallen te bezoeken en waar uitkijkpunten zijn.

In een later stadium zal ik ook video’s toevoegen van verschillende watervallen die ik heb bezocht. Met foto’s en video heb je een beter beeld welke watervallen interessant en de moeite waard zijn om te bezoeken.

Helaas is niet elke waterval voorzien van volledige informatie, maar dit is een proces dat jaren kan duren. Er zijn meer dan 2.000 watervallen in mijn database en het kost tijd om onderzoek te doen en om alle informatie in te vullen. Vooral als het in een taal is die geen westers/Latijns alfabet gebruikt waar de karakters niet herkenbaar zijn. Op dit moment is de informatie inde volgende landen redelijk in orde: Noorwegen, IJsland, Zweden, Oostenrijk, Italië, Spanje, Frankrijk, Kroatië en Slovenië. De informatie over watervallen in Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk wordt voor ongeveer 50% ingevuld. Er is nog een lange weg te gaan.


Europees Watervallen logo defWatervallen in Kroatië & Oostenrijk

Juli 2015, door Olaf Helwig


Skradinski Buk in Kroatië

De zomer van 2015 is een extreem hete zomer in Europa. Wij ( mijn vrouw en dochter) gepland een tour langs verschillende capitols in Oost-Europa, Kroatië en Oostenrijk. De eerste stop is Praag, een prachtige stad met veel cultuur. Daarna Wenen, Boedapest (mijn favoriete stad) en dan de kust van Kroatië. Het is een zomer met een lange periode met temperaturen tussen 32-37C. De koelte van zee is een opluchting en we genoten van het goedkope eten en lui.

Vanaf Sibenek ( dicht bij ons verblijf) is het een korte rit naar het nationale park Krka met zijn talrijke watervallen. Op woensdag de eerste stop was de mooiste waterval in Kroatië genaamd Skradinski Buk. Met een bus moet je van de parkeerplaats naar de ingang van het park rijden. Daarna brengt een korte (maar zeer warme) wandeling je naar het eerste uitkijkpunt van het bovenste deel van Skradinski Buk. Na een korte afdaling kom je aan bij een brug voor de waterval. Het uitzicht is prachtig en het is mogelijk om te zwemmen voor Skradinski Buk. De waterval is 12 meter hoog en 40 meter breed.

Na het genieten van het uitzicht en afkoelen in het water hebben we besloten om verder te rijden na de rivier krka naar de bron: Krčić Slap (in de buurt van Knin). Helaas krčić Slap is alleen stroomt na een lange natte periode. Toch een perfecte site om te bezoeken en opnieuw een leuke plek om te zwemmen.

We reden terug naar Sibenik een bezoek aan verschillende watervallen langs de route ( maar niet alle): Brljana Slap en Manojlovac Slap. Opnieuw prachtige watervallen, een bezoek de moeite waard. We misten een aantal watervallen vanwege een gebrek aan voorbereiding.

De volgende week hebben we onze lange reis naar het noorden naar Oostenrijk, maar de temperatuur niet verlaagd. Ik verbleef in Oostenrijk voor 6 dagen vooral voor zoeken watervallen in het westen van Tirol en Vorarlberg. Zonder twijfel was mijn bezoek aan de Krimmler Wasserfälle het hoogtepunt van mijn verblijf in Oostenrijk. Een mooie wandeling leidt langs verschillende druppels, samen de Krimmler Wasserfälle genoemd. De Krimmler Wasserfälle is de mooiste en krachtigste waterval in Oostenrijk met een grote verandering van het zien van regenbogen in de enorme krachtige watervallen.

Hierna trok ik naar het westen naar de Stubai vallei waar ik voor het eerst langs de prachtige Mischbachfall kwam, zichtbaar vanaf de weg. Een korte wandeling brengt u naar een goed uitkijkpunt, perfect voor het nemen van foto’s. Ik was te ongeduldig om naar een ander gezichtspunt te klimmen, dus reed ik door naar de gigantische Grawafall, een van de mooiste watervallen van Oostenrijk. De kracht van het water was zichtbaar van een afstand. Een korte wandeling brengt u naar een platform waar u geniet van het uitzicht in een houten zonnestoel!

Mijn volgende stop brengt me naar het Otztal met veel enorme en prachtige watervallen, sterk opnieuw aanbevolen. En met (weer) een van de mooiste watervallen van Oostenrijk: de Stuibenfall. Andere grote watervallen stonden me op te wachten in de vallei: Lehnerfall, Tumpener wasserfall en Rotmoos wasserfall. Er zijn te veel watervallen om ze allemaal te noemen, maar het Otztal is een van de beste valleien in Oostenrijk als je van watervallen houdt.

Naast het Otztal is het Pitztal (met vijf watervallen) ook de moeite waard om te vermelden. De beste waterval denk ik is de Pfitschebach wasserfall of misschien de Bichler wasserfall. Beide zijn prachtige watervallen de moeite waard bezoeken.

De volgende twee dagen ging ik naar de regio rond Lech (Vorarlberg) met vele, minder krachtige watervallen. Maar dit zal niet betekenen dat die watervallen waren niet prachtig. Later zal ik een artikel speciaal over waterval rond Lech toevoegen.


Europees Watervallen logo def3 dagen Noorwegen jagen watervallen

Mei 2015, door Olaf Helwig


Krimmler Wasserfälle in OostenrijkOmdat ik meestal een vakantie van twee weken heb in mei, wilde ik in 2015 ergens in Europa op watervalreis gaan. Ik had drie opties: Noorwegen, Slovenië/Italië of Oostenrijk. Een paar dagen voor het begin van mijn vakantie, keek ik naar het weer in heel Europa en Noorwegen was de beste optie. Hoewel de temperaturen niet erg hoog waren, is mei normaal gesproken een van de droogste maanden. Later ontdekte ik dat de lente was erg koud en er was niet veel gesmolten sneeuw en ijs in de rivieren voeden al die watervallen in Noorwegen.

Vanuit Nederland reed ik naar het noorden van Denemarken waar een veerboot naar Langesund in Noorwegen vertrekt (erg goedkoop), zo’n 150 kilometer ten zuiden van Oslo. Een perfecte start voor mijn reis, dacht ik … Het weer was perfect, zonnig en ongeveer 11 C.

De eerste waterval die ik wilde bezoeken was de 100 meter hoge Rjukanfossen in Rjukan / Tinn. Dit was de eerste waterval met geen water in het. Een beetje teleurgesteld of beter gedesillusioneerd en boos op mezelf reed ik als een gek naar Roldal niet ver van de beroemde Langfoss. Ik ben hier vannacht gebleven.

De volgende dag was ik wakker heel vroeg ( het is korte tijd donker in Noorwegen in mei) en om 8,15 in de ochtend kwam ik aan bij de Langfoss, die nog in de schaduw was, maar ik had geen haast. Het was nog steeds koud en na een uur wachten voor de zonsopgang nam ik verschillende foto’s.

Ik reed terug naar weg 13, op naar de Låtefossen/Espelandsfoss, Vidfossen, Tjornadalsfoss en al die andere verbazingwekkende watervallen langs weg 13. Mijn belangrijkste doel was om te lopen naar vier enorme watervallen (Tveitafossen, Nyastølfossen, Nykkjesøyfossen en de mooiste Søtefossen) in de Husedalen in de buurt van Kinsarvik. Maar opnieuw een grote teleurstelling, was er geen water in de anders machtige Tveitafossen. Ik heb geen inspanning gedaan kijken stroomopwaarts omdat er gewoon geen water in de rivier was.

Ik kreeg het gevoel dat ik vaker teleurgesteld zou worden. Ik besloot te schatten welke waterval was een bezoek waard en welke waterval ik nooit bezocht. Gelukkig waren de Ordalsfossen, Steindalsfossen en Fossen Bratte een goede keuze en kon ik mooie foto’s maken. Hoewel ik wel wat moeite had om bij de Ordalsfossen te komen vanwege de hoeveelheid sneeuw.

Ik had gelezen dat de watervallen in de Geiranger Fjord waren mooi in mei. Een mooie rit, maar ik had de tijd. Ik besloot om te verblijven op de camping langs de Tvinnefossen, die anders vrij krachtig was, maar zeker niet op zijn best in mei.

Vanaf nu zou alles anders gaan dan ik had gedacht. Verschillende wegen waren gesloten en omdat mijn Noors niet al te goed was, werd ik geconfronteerd met een afgesloten weg bij wegversperring. Misschien had ik me beter moeten voorbereiden op deze reis! Dit overkwam mij twee keer en na een bezoek aan de Buldrefossen, begraven onder de sneeuw, besloot ik terug te rijden naar Nederland. Begrijp me niet verkeerd, ik bezocht ook verschillende watervallen die de moeite waard waren (Stalheimsfossen / Sivlefossen, Kjelsfossen, Rjoandefossen, Turlifossen, Stodnafossen), maar ik denk dat ik kreeg een beetje heimwee naar. Alleen reizen heeft zijn voordeel, maar als je meerdere keren teleurgesteld wordt, is er niemand die zegt “what the heck, er zijn nog zoveel mooie dingen in Noorwegen, gewoon genieten”.

Na 3 dagen reizen door het zuiden van Noorwegen, waar ik meer dan 1.500 kilometer in Noorwegen heb gereden en weer 1.600 kilometer om in Noorwegen aan te komen, was het een verdomd dure 3 dagen in Noorwegen maar terugkijkend heel mooi.